Projektin Index sivu
Tällaisia aihioita nähtiin.
Projektin aikataulu ja tavoitteet
Projektin Aloitus
Osia - Apua - Asiantuntemusta tarvitaan
Project Blue-Eye English versionChoppauksen valmistelu

Kuten aikaisemmin mainittiin, kaikki ruostevauriot on korjattava ennen choppausta. Niinikään jos työn edetessä tulee sellaisia vastaan, korjataan ne ennenkuin jatketaan.
Leikkauslinjan merkintään ja leikkaamisen vaikutuksiin kannattaa ehdottomasti käyttää aikaa ja miettiä eri vaihtoehtoja, koska niitä on ja paljon! En suosittele missään nimessä 'summamutikassa tolpat poikki'-systeemiä.
Leikkauslinjoja mietittäessä täytyy muistaa, että ollaan koko ajan tekemisissä kolmen eri suunnan kanssa (pituus/leveys/korkeus). Kaikkien suuntien täytyy 'pysyä hanskassa'!
Kannatta myös pitää mielessä, että tärkeintä ei ole se; 'kuinka paljon chopataan' vaan se, miltä se näyttää. Onko mittasuhteet kohdallaan, chopataanko edestä vähemmän kuin takaa (Rodeissa yleensä päinvastoin) miten katto liikkuu leikkauksien takia jne.
On syytä ottaa myös muutamia ristimittoja korista, jolloin mahdolliset tehdasvirheet paljastuvat. Tässäkin yksilössä takaoven/kyljen oikeanpuolen liittymäkohta oli 5mm kauempana kuin vasen! Näitä ennen choppausta otettuja mittoja on sitten hyvä käyttää referenssimittoina choppauksen jälkeen.
Leikkauslinjan merkitsemiseen on maalarinteippi helppo ratkaisu,kuitenkin sen lisäksi on hyvä vetää kunnon "ritsiviivat" sen lisäksi (maalarinteippi voi irroita tai muuten vahingoittua jolloin leikkauslinja luonnollisesti häipyy).
Kun leikkauslinjat ja niiden vaikutukset ovat selvillä on aika tukea kori tukiputkilla, jotta kori ja ikkuna-aukot pysyvät ryhdissään.


Korin sisälle ei choppauksen aikana kannata ihmeemmin hyppiä, jos koppaa ei tueta ja sisällä otetaan "kylmiä tyyppejä" niin voipi olla, ettei kori ole enää ryhdissään. Otatko riskin?


Choppauksen teko

Choppaustapoja on käsitelty myös Overdriven keskustelussa. Nyt esiteltävä tapaus ei ole missään nimessä ainut ja oikea tapa, päinvastoin, kyseessä lienee varsin erikoinen tapa toteuttaa katon choppaaminen. Erään AKE:n insinöörin mukaan se on kuitenkin sallittua tehdä myös näin, eli laki puhuu vain katon madaltamisesta ei siitä mistä se pitää leikata.

Blue-Eyen© choppaus päätettiin toteuttaa hieman eri tavalla kun Suomessa on yleensä tapana. Tarkoitus on säilyttää tuuli- ja takalasi alkuperäisissä mitoissaan choppauksesta huolimatta! Kattoa ei myöskään paloiteltu, niinkuin perinteisessä Suomalaisessa menetelmässä on tapana. Katonpaloittelussahan hitsaussauma määrä kasvaa huomattavan suureksi ja tuloksena voi olla "lättäkatto". Pohjatyöt jokatapauksessa kasvavat huomattavasti.

Eli leikkauslinja merkittiin edestä tulipeltiin, tolppien sijaan! Takana päädyttiin normaalimpaan ratkaisuun ja keskitolppa poistettiin raakakatkaisulla kokonaan, johtuen tulevista ovimuutoksista (joita sitten ei kuitenkaan koskaan tehty). Takalasi tuettiin ja leikattiin karmeineen irti, eli ei lasiongelmia/kustannuksia, alkuperäinen lasi käy paikalleen. (tosin kaupasta puuttui juuri tuo takalasi :D)
Luonnollisesti myös ovien karmit leikattiin irti. Leikkauslinjakuvista katkaisukohdat selviävät tarkemmin.

Tuulilasin jättäminen alkuperäisiin mittoihin tapahtui kahdesta syystä, ensiksikin "lasihankaluus", käytännössä kustannus, pieneni huomattavasti ja toiseksi, näin saadaan tuulilasin pyyhkijät mukavasti piiloon. Ei mikään 50's style ratkaisu, mutta So What, Eyetech kulkee omia polkujaan....
Sivulasit menevät jokatapauksessa uusiksi, mutta koska ne ovat suoria, ei niistäkään aiheudu kohtuuttomia kustannuksia.

Katon leikkauksessa käytettiin apuna rautasahaa, pistosahoja ja rälläkkää. Rälläkän käyttöä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää, koska sen katkaisukohta ei ole siisti ja aiheuttaa lisätyötä. Mutta joissakin tapauksissa pieni paineilmallatoimiva suorahiomakone, varustettuna katkaisulaikalla on lähes lyömätön.
Katon choppaus kannattaa suorittaa (vähintään) kahden henkilön voimin, koska silloin löytyy "katon kannattelijoita". Tässäkin kohdassa halusin kokeilla, onnistuuko choppaus yksin. Jeps, mutta viittaan em lauseeseen....
Katon etupäätä kannatettiin pukin ja pullotunkin avulla, takapää hoideltiin siten, että kun toinen puoli oli leikattu, kiinnitettiin se väliaikaisesti lukkopihdeillä takaisin.
Huomaa, että katto vaatii oman tilansa kun se on irroitettu, tässä tapauksessa se roikkui narun varassa katosta. Ensimmäinen leikkaus tehtiin ylimmäistä merkittyä linjaa pitkin. Katon roikkuessa vapaana, leikattiin korista alimmaista linjaa pitkin tarvittava pala pois.

Kaikkia kuitenkin kiinnostaa, kuinka paljon chopattiin? Päädyin maltilliseen choppaukseen, eli edestä lähti vajaa 75 mm (tuulilasin suunnassa mitattuna) ja takaa ensin samanverran. Myöhemmin leikattiin takaa vielä 20 mm lisää oikean linjauksen saavuttamiseksi. Muistan jostakin lukeneeni, että -49--54 Chevyn "oikea" choppausmäärä pyörii 3½-4" paikkeilla, en epäile sitä, sillä Chevy muuttui kirkkoherran kaarasta jo huomattavasti liukkaamman näköiseksi.

Ko määrillä ja katon pysyessä yhtenä kappaleena, se siirtyi edessä 30mm ja takatolpan kohdalla 65 mm eteenpäin. Tämän takia tulipelti joutui huomattavan muokkauksen kohteeksi, varsinkin kun konepellin saranointi pidettiin alkuperäisenä.
Tulipelti kursittiin kasaan ja ihmeempiä ongelmia ei esiintynyt, kiitos ennakkosuunnittelun. Takatolppien ja keskitolppien ja oven karmien kasaus ovat oma lukunsa, koska ovien ja taka- / takasivuikkunoiden linjauksen piti olla hiukan poikkeava.
Eli kuvat kertovat taas paremmin miten katto irtosi.
Takatolppien muutos olikin jo sitten työläämpi operaatio ja vaati myös hieman leikkauslinjojen pähkäilyä. Koska ikkunasta haluttiin tietyn mallinen, poistettiin takatolpasta kolmiomainen pala ja katon karmiosasta leikattiin niinikään pätkä irti. Muutama viilto tarvittiin, että linja jatkui jouheasti taaksepäin.

Myös oven karmien sovittelu vaatii hiukan muotoiluja ja karmien takaosa tehdään vasta sen jälkeen kun ovien vähennys on suoritettu
Takatolpan muotoilua löytyy täältä.

Kysymyksiä, kommentteja ja muuta mieleen juolahtavaa? Tekstiä vain tuonne projektikeskusteluun!Eyeball Products Oy · Lenkkitie 20 · 35300 Orivesi · 0400 514 475 · eyeball@eyeballproducts.com